OEDEEMTHERAPIE

Oedeem is een abnormale opstapeling van vocht wat kan ontstaan als gevolg van een operatie, erfelijke aanleg, bloedvatproblemen, littekens, kanker, bestraling, chemotherapie, medicatie of een ongeval.

Met oedeemtherapie kunnen diverse soorten oedeem worden behandeld zoals: lymfoedeem (lymfvat problemen), veneus oedeem (bloedvat problemen) of lipoedeem (vet- vochtophoping). Het lichaam kan het oedeem niet meer zelfstandig afvoeren waardoor dit kan leiden tot verhoogde spanning in het weefsel hierdoor kunnen pijnklachten, bewegingsbeperkingen, een verhoogt infectiegevaar en ongemakken ontstaan. Oedeem kan zich in het gehele lichaam uiten maar komt voornamelijk voor in de ledematen.

 

Het afvoeren van oedeem wordt gestimuleerd door verschillende behandelmethodes:

  • Manuele lymfdrainage: een specialistische massagetechniek die de afvoer van oedeem stimuleert.

  • Lymftaping: stimuleert onderhuidse lymfcirculatie.

  • Fasciatechnieken: Bindweefseltechnieken die de bewegelijkheid bevorderd en pijn verminderd van littekens en bindweefselverklevingen.

  • Oefentherapie: zelfstandig het oedeemafvoer stimuleren.

  • Zwachtelen: druk uitoefenen door middel van compressiemateriaal ter ondersteuning van het behandelresultaat.

  • Therapeutische elastische kousen: behoud van het behaalde resultaat.

 

Oedeem kan volledig verdwijnen met behulp van verschillende behandel methodes. Echter is het vaak een chronische aandoening die met behulp van oedeemtherapie positief beïnvloed kan worden zodat pijn en ander ongemakken uw dagelijks leven zo min mogelijk beperken.


Het is raadzaam om met oedeemtherapie in een vroeg stadium te starten voor een beter resultaat.